lyhytelokuvan kuvauksissa

Shortland palkitsee kotimaisia lyhytvideoiden tekijöitä

Elokuva-ala on yksi suurimmista viihdeteollisuuden haaroista. Jakamattomimman mediahuomion kiinnittää yhdysvaltalainen palkinto-gaala The Academy Awards, jossa Hollywoodin kerma kokoontuu yhteen palkitsemaan vuoden parhaat täyspitkät elokuvat, ääniraidat, ohjaajat, animaattorit, käsikirjoittajat ja näyttelijät. 

Mutta kyllä Suomessakin osataan. Lahjakkaita tarinankertojia löytyy maastamme niin täyspitkien elokuvien, tv-sarjojen kuin lyhytelokuvien ja -videoiden parista. Erilaiset palkintogaalat nostavat esiin laajan skaalan videontekijöitä ja tukevat toiminnallaan kotimaista viihdeteollisuutta ja sisällönkehitystä. 

Jussien ja Emmojen lisäksi Suomessa on vaikuttanut Shortland, joka pureutui muita palkintogaaloja syvemmin yhteiskunnasta, asenteista ja ajankohtaisista ongelmista kertoviin esityksiin. Shortland on maamme ensimmäisen sponsoroimaton ja täysin alustavapaa kilpailu, ja siihen osallistuminen on kaikille avointa.

Lyhytvideogaala huomioi jopa 10 sekunnin teokset

Vuonna 2018 ensi kertaa järjestetty Shortland-lyhytvideogaala keskittyy kotimaisten lyhytvideo-osaajien taitojen esiin tuontiin ja sekä parhaiden että muuten erikoisten lyhytvideoiden palkitsemiseen. Kategorioina ovat Vuoden sarja, Vuoden puhkaisu, Vuoden kylmikset, Vuoden häiriö, Vuoden naurut, Vuoden tekijä ja Vuoden yleisösuosikki. 

Erikoisilla nimillä on erilaisia merkityksiä. Esimerkiksi Vuoden häiriö -palkinto keskittyy vahvoja tunteita herättäviin taiteellisiin, teknisesti ja muodollisesti vaikuttaviin ja julkaisultaan erityisiin videoihin. Vuoden kylmikset puolestaan palkitsee ihon kananlihalle vetävät ja tunteisiin vetoavat videot. 

Myös kunniamainintoja on tarjolla, ja niitä on mahdollista saada erimerkiksi sykähdyttävästä aihevalinnasta. Esimerkiksi vuoden 2019 Shortlandissa kunniamaininnan sai kyberturvallisuusriskejä miettimään herättänyt ”Docstop: Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa”. Vuonna 2020 Team Whack nappasikin komeasti Vuoden häiriö -palkinnon videolla ”Internet haluaa tietää susta kaiken”. 

Kaikki voivat osallistua 

Osallistuminen Shortlandiin edellyttää netissä julkaistavaksi sopivan lyhytvideon tekemistä ja sen ilmoittamista mukaan kilpailuun Ylen verkkosivuilla. Videoiden pituus on etukäteen määritetty, ja vaihtelee 10 sekunnista aina 15 minuuttiin asti. Esiraati valitsee kaikista mukaan ilmoittautuneista viralliset ehdokkaat, jotka esittelevät videotaan arvostetun tuomariston edessä. 

Viimeksi kotimaiset lyhytvideo-osaajat kokoontuivat yhteen virtuaalisesti vuoden 2020 gaalassa, joka on toistaiseksi jäämässä myös viimeiseksi. Silloin tuomarin kuumalla penkillä istuivat näyttelijä ja stand up -koomikko Krisse Salminen, näyttelijä-käsikirjoittaja-psykoterapeutti Kari Ketonen, tv- ja radiojuontaja sekä videobloggaaja Veronica Verho, näyttelijä Ernest Lawson, tubettaja, sisällöntuottaja ja kirjailija Sita Salminen sekä kansainvälistä mainetta niittänyt näyttelijä Jasper Pääkkönen.

Raati katsoo esikarsitut videot, äänestävät voittajat ja julkistavat tulokset perusteluineen Shortland -palkintogaalassa. Lyhytvideomaiseen tyyliin gaalakin on pikaisesti läpi taputeltu, ja kestää ainoastaan puolisen tuntia.

Muutoksia muutamissa minuuteissa

Lyhytvideot eivät ole millään tavalla uusi ilmiö, vaikkei niitä ennen vuotta 2018 palkittu kansallisella tasolla. Netissä eri sosiaalisen median alustoilla leviävä kompakti tarinankerrontatyyli on itse asiassa niin suosittu, että sen vaikutukset yltävät Los Angelesiin asti. Sekä ulkomaalaisten että kotimaisten elokuvien keskipituus lyhenee ja sarjamainen tuotanto kasvaa. On huomattu, ettei yleisö tarvitse yli kahta tuntia erilaisten tunteiden heräämiseen tai tarinasta nauttimiseen. 

Lyhyet videot tarjoavat mahdollisuuden kertoa tarinoita, jakaa informaatiota ja tavoittaa valtavan suuri yleisö muutamissa minuuteissa. Shortland-palkintogaala saattaa nostaa kilpailuun ilmoittautuneet, parhaimmat kotimaiset lyhytvideot jalustalle, mutta hienoja videoita löytyy muualtakin verkosta. 

Lyhytvideot tarjoavat koskettavia kertomuksia, opettavat uusia asioita ja liputtavat tasa-arvon ja muiden ajankohtaisten liikkeiden puolesta. Lyhyiden videoiden katselu on merkittävä nuorten ja aikuisten median- ja vapaa-ajankäyttöä, ja alle minuutinkin videolla on mahdollista muuttaa maailmaa.

Vinkit lyhytvideoiden tekijöille

Palkitun lyhytvideon tekeminen ei ole helppoa, mutta itse palkinnon saamisen ei koskaan tulisi olla tekijän ainut motiivi. Videoiden tekijät toimivat esikuvana, puhkaisevat kuplia, murtavat tabuja ja levittävät tietoa puhtaasta mielenkiinnosta ja halusta jakaa omia kokemuksia.

Parhaimmat tubettajat ja muut sisällöntuottajat pistävät itsensä likoon seurauksista välittämättä. Toiveena toki voi olla uusi viraalivideo, maine ja mammona, mutta sitä tärkeämpää on pysyä rehellisenä itselle ja omalle asialle klikkien metsästykseen tai valtavirran painostuksen taipumisen sijaan. Esimerkiksi erilaiset yhteistyökumppanuudet voivat olla hyvä tapa rahoittaa lyhytvideoiden tekoa, mutta kaupallisia viestejä ei tulisi olla liikaa ja ne on parasta valita tukemaan tekijän omia arvoja.

Kertomuksen voimaa ja tiedon leviämistä tukevat selkeä kerrontaa vailla turhaa kikkailua ja toteutuksen luonnollisuus. Hyvät lyhyt videot ovat rohkeita, toivoa antavia ja omaa pohdintaa herätteleviä kokonaisuuksia. Ne voivat käsitellä aiheita, joiden pariin katsoja ei muuten välttämättä pääsisi tai analysoida tuttua asiaa uudelta kannalta. Lyhytvideoiden hienous on se, että opettavat hieman lisää elämästä helposti ja nopeasti. Videot ovat vaivattomasti jaettavissa, ja niiden kommentointi herättää parhaimmillaan rakentavaa keskustelua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *