striimaus laitteisto

Ajatuksesta videoksi – lyhytvideoiden tekeminen livenä ja ennakkoon

Tubetus ja vloggaus ovat nykyaikaisia suosittuja harrastuksia, joilla tarkoitetaan videoiden julkaisemista esimerkiksi YouTubessa, TikTokissa, Instagramissa ja Facebookissa, mutta myös muilla sosiaalisen median kanavilla. Lyhyisiin videopätkiin taltioidaan otteita omasta elämästä, harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista. 

Kun videoita julkaistaan reaaliajassa, puhutaan striimauksesta. Sitä käytetään etenkin Internetin moninpelejä, kuten CS:GO:a, Dota 2:ta tai League of Legendsiä, kommentoidessa. Twitch-alustalla pelaaja esimerkiksi höpöttelee suorituksensa päälle ja jakaa samalla muille peliharrastajille arvokkaita vinkkejä. 

Julkaistavat videot voivat olla kerronnallisia tai yhdistää musiikkia, ääntä ja muuta kuvastoa. Materiaali saatetaan rakentaa ohjemaiseen, opettavaan ja esittelevään muotoon, tai julkaista päiväkirjamaisesti kuvailevaan tyyliin. 

Yhteisö tubetuksen taustalla

Videoita julkaistaan tavoitteena saavuttaa mahdollisimman suuria katsojalukuja ja toistokertoja. Pelkästä videon tekijän egon pönkityksestä ei kuitenkaan ole kysymys. Asioita jaetaan muun muassa tiedon levittämiseksi, kannanottamiseksi tai asenteiden muuttamiseksi. 

Yhtenä syynä tubetuksen suosioon on sen taustalla oleva yhteisö ja fanikulttuuri. Katsojilla on tapana samaistua tubettajiin, jotka käsittelevät heille tärkeitä aiheita. Ilmiö löytyy H. T. Reisin määrittelemistä neljästä vetovoiman periaatteesta, jotka selittävät ihmisten toisiaan kohtaan tunteman magnetismin. 

Samankaltaisuuden säännön mukaan pidämme ihmisistä, joilla on samat arvot, mielenkiinnon kohteet ja huolenaiheet kuin meillä. Omia tunteita ja ajatuksia peilataan joko tietoisesti tai tiedostamatta. Tubettajilta kysytään neuvoa omaksutaan arvoja, ja heidän suositustensa perusteella saatetaan tehdä jopa erilaisia kulutusvalintoja.

Kun yleisö pitää tubettajan tuottamasta sisällöstä, hänen muitakin toimia seurataan. Suuri kannattajakunta tekee tahtomattaan striimaajasta julkiksiin verrattavan esikuvan, ja kansainväliset YouTube-tähdillä on miljoonia seuraajia. Huonosti ei pyyhi kotimaisilla YouTube-vaikuttajillemmekaan. Duudsonien Dudesons-kanavalla on yli 3 miljoonaa tilaajaa,
SAARAlla ja Matti Haapojalla yli miljoona seuraajaa ja mmiisas on saavuttanut yli 381 000 tilaajan rajan. 

Miten aloittaa tubettaminen?

Jos haaveilet tube-tähteydestä, on edessä monia tunteja kovaa työtä. Täysipäiväisenä tubettajana tai striimaajana itsensä elättäminen on pitkän tähtäimen tavoite, johon pyritään video videolta. Vielä kukaan tubettaja ei ole voinut lopettaa päivätyötään ainoastaan yhden julkaisun perusteella. Menestys vaatii sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä – ja runsaasti sisältöä, joka kiinnostaa katsojia. Video on sitä parempi, mitä useammin sitä jaetaan ja kommentoidaan. 

Alkuun päästään nopeasti ja vaivattomasti. Tubettamiseen tarvittavia välineitä on verrattain vähän, ja osa usein löytyy kotoa jo valmiiksi. Tärkeimmät ovat hyvälaatuinen kamera ja mikrofoni, jotta videokuvan- ja äänenlaatu ovat kohdallaan. Tripod-kolmijalka auttaa puhelimen tai webbikameran kohdistamista ja videoita voi editoida jälkikäteen sekä ilmaisilla että maksullisilla muokkausohjelmilla. Grafiikka-asetusten on oltava hyvät ja etenkin, jos videoita tehdään pelien pelaamisesta, tarvitsee striimaaja kaappauskortin, jolla pystytään siirtämään pelikoneen kuvaa striimauskoneelle. 

Tietokoneeseen voi hankkia isomman, kaarevan näytön tai yhdistää useampia näyttölaitteita, mutta välttämätöntä tämä ei ole. Riittävästä valaistuksesta tulee huolehtia esimerkiksi säädettävillä, kallistettavilta ja kirkkailla LED -valoilla. Välineistöön voidaan lisätä vihreä projektiokangas, jolle heijastetaan haluttuja taustoja. 

Lyhytvideoiden tekemisen alkeet

  1. Aloita ideoinnista ja uuden kanavan sisällön suunnittelusta.
  2. Harjoittele kuvaamista ja kameran ja kuvankäsittelyohjelmien käyttöä.
  3. Kuvaa ja editoi video.
  4. Postaa video valitsemillasi alustoilla.

Videoiden mukanaan tuomat mahdollisuudet 

Omalla työllä tulevat mahdollisuudet vaihtelevat aina erilaisista yhteistyösopimuksista uuden työpaikan saamiseen tai oman yrityksen perustamiseen. Yritykset tilaavat tubettajilta mainosmateriaalia ja työelämässä arvostetaan sekä videontekotaitoja että someosaamista. Passiivista tuloa voidaan saada katselukerroista ja klikkauksista, minkä lisäksi tubettajat, vloggaajat ja striimaajat voivat päästä hyötymään erilaisista tuotelahjoista.

Ammattilasten vinkit videoiden tekoon

Aiheita ja julkaistavia videoita valitessa on hyvä pitää mielessä netinkäytön nyrkkisääntö. Se mikä julkaistaan, pysyy verkossa vuosia. Videoiden avulla henkilö antaa itsestään aina jonkinlaisen kuvan, eikä ensivaikutelma noin vain pyyhkiydy pois. 

Mutta kuinka pysytään tekemään jotakin, millä on arvoa, merkitystä ja mikä tulee leviämään verkossa kulovalkean lailla? Jotta kanavan katsojille voidaan tarjota uudenlaisia kokemuksia, on tubettajan ensin löydettävä oma juttu, josta kertominen on luonnollista ja motivoivaa. Viraalihitti voi syntyä omasta elämästä, maailman tapahtumista, ajankohtaisista ilmiöistä, julkkisten sanomista tai kissoista.

Tärkeässä roolissa on myös tunnelma, jonka striimaaja katsojiensa kanssa luo. Hyvä tubettaja puhuu videoilla kuin olisi kahden kesken katsojansa kanssa, vaikka todellisuudessa videon seuraajia on monia tuhansia. Kommentteihin on kohteliasta vastata ja aktiivinen vuorovaikutus kasvattaa yhteisöllisyyden tunnetta.

Itseään jatkuvasti kehittävät tubettajat pyrkivät aktiivisesti olemaan parempi kuin joku muu samaa asiaa tekevä striimaaja. Suora matkiminen ei kannata, mutta muiden tekemisestä voi poimia ideoita omaan tubettamiseen. Se mikä on ennen toiminut, voi hyvinkin omintakeisella twistillä toimia uudestaan. Hyödynnä huumorintajuasi, tilannetajuasi sekä peli- ja esiintymistaitojasi. 

Lyhytvideoiden tekemisen haasteet

Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä. Laitteistot ja ohjelmistot kiukuttelevat, koneiden välillä on häiriösignaaleita, olo on huono, nälkäinen ja väsynyt, vieraat ovat myöhässä tai peruvat tulonsa ja tiukat aikataulut painavat päälle. Positiivinen asenne ja taukojen pitäminen parantavat omaa oloa, ja auttavat ongelmien ratkaisemisessa. Apua on lupa kysyä ja saada, ja trollaajat on osattava jättää omaan arvoonsa.

Ikävien ihmisten ja olosuhteiden lisäksi julkaisualustat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Muun muassa YouTube ja Twitch määrittävät käyttösäännöissään mitä videoissa saa ja ei saa näkyä. Myös tekijänoikeudet on otettava huomioon. Videon päälle laitettu musiikki tekee todennäköisesti pätkästä mukaansa tempaavamman, mutta useilla kappaleilla on jo laillinen omistajansa. Plagiointia tai luvatonta käyttöä ei katsota hyvällä ja tuloksena voi olla haastekirje oikeuden eteen.

Striimaajan arkipäivä

Tubettamista ja striimaamista on mahdollista harrastaa muiden aktiviteettien ohella, mutta se voi viedä mennessään koko päiväksi. Kokeneet videosisällön tuottajat käyttävät aikaa katsojia miellyttävän sisällön suunnitteluun, kommenttien lukemiseen ja niihin vastaamiseen sekä videoiden kuvauksiin, editointiin ja julkaisemiseen. 

Päivä alkaa kuin yksityisyrittäjällä, silloin, kun tubettaja avaa silmänsä. Tarkkoja työaikoja ei ole, mutta usein etenkin live-lähetykset ajoittuvat iltoihin ja viikonloppuihin, kun ruutujen ääressä on mahdollisimman suuri yleisömäärä. Yli puolenyön venähtävät stream-sessiot ovat varsin tavallisia, mutta niin tekijälleen kuin yleisölleen palkitsevia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *